info@anstallningsintervju.se

Vanliga intervjufrågor vid anställningsintervjuer

Vid intervjuer får du chansen att bevisa att du är den mest lämpliga för jobbet. Därför är det viktigt att förbereda sig inför en anställningsintervju. Om du är bra förberedd ökar dina chanser att bli vald för jobbet!

Vara självsäker och positiv
Ett av de bästa sätten att få självförtroende inför en anställningsintervju är att formulera svar på de vanligaste frågorna och öva många gånger innan intervjun.

Olika typer av frågor
Det finns olika typer av intervjufrågor som du kan förvänta dig att få under anställningsintervjun. Att bekanta dig med olika typer av frågor hjälper dig att förstå vad intervjuaren är ute efter. Olika typer av frågor är: beteendemässiga frågor, hypotetiska frågor och stressfrågor. Beteendemässiga frågor avgör om du har önskad kompetens för jobbet. Hypotetiska frågor handlar om hur du hanterar olika typer av situationer. Stressfrågor syftar till att pröva ditt sinne för humor.

Vanliga frågor vid anställningsintervjuer

Här är några anställningsintervjufrågor som kan vara bra att öva på och fundera ut svar till innan din anställningsintervju:
1. Varför har du sökt detta jobb?
Tänk noga och tala om de positiva aspekter som har fått dig att söka dig till företaget. Berätta om dina relevanta meriter och erfarenheter du har som passar för det sökta jobbet.

2. Ge en kort beskrivning av ditt CV
Använd denna möjlighet att återge din yrkeserfarenhet i detalj. Ta chansen att berätta om dina resultat, största talanger, utmärkelser osv. Säg aldrig något negativt om din nuvarande eller tidigare chefer.

3. Var skulle du vilja se dig själv om fem år?
I denna fråga är intervjuaren ute efter att se hur engagerad du är på jobbet och företaget. Även om du egentligen inte vet var är du om fem år, bör du aldrig säga att du inte vet. Man skulle kunna säga: "Jag vet inte exakt var jag är men jag hoppas att de erfarenheter och kunskaper jag bygger upp kommer att hjälpa företaget att nå sina mål".

4. Vilka är dina styrkor?
Detta är din chans att sälja dig själv. Inrikta dig på färdigheter och erfarenheter som är relevanta för tjänsten. Berätta din förmåga att arbeta under press, nyfikenhet att lära dig nya saker, snabb inlärningsförmåga och goda personliga färdigheter. Ge exempel för att bevisa att du är noggrann, samarbetsvillig och resultatinriktad.

5. Vilka är dina svagheter?
Detta är en mycket vanlig fråga. Var självsäker när du svarar på denna fråga och försök att förvandla dina svagheter till styrkor. Välj svagheter som är ofarliga för ditt jobb. Exempelvis känslomässig karaktär, aldrig vill vara en förlorare, mycket ambitiös etc.

6. Vad vill du ha ut av ett jobb?
Du kan utforma ditt svar som: Jag söker möjligheter som hjälper mig att växa som person och göra det möjligt för mig att hjälpa företaget att växa och nå sina mål.

7. Nämn ett exempel när du har tagit initiativ?
Detta är ett tillfälle att bevisa att du har snabb inlärningsförmåga, alltid gör det bästa under alla förhållanden och arbetar bra tillsammans med andra för att uppnå målen.

8. Hur väl kommer du överens med dina kollegor?
I denna fråga vill intervjuaren veta din förmåga att samarbeta med kollegor. Peka på saker som visar att du kan bygga ett starkt samarbete och ett starkt team för att uppfylla målen.

9. Hur skulle dina arbetskamrater beskriva dig?
Detta är en chans att använda uppmuntrande och berömmande ord för att beskriva dig. Använd ord som en god ledare, utmärkt kommunikationsförmåga, sanningsenlig, beslutsam och klok.

10. Hur tillförlitlig är du?
Intervjuaren vill veta att hur du arbetar med tidsfrister och hur uppfinningsrik du är under tidspress för att lösa ett specifikt problem.

11. Vad är dina lönekrav?
Var försiktig med ditt svar på denna fråga. Du kan även säga att du förväntar dig en lön baserad på hur mycket ansvar jobbet innebär, din arbetslivserfarenhet, dina färdigheter och marknadsvärde.

12. Varför vill du arbeta för företaget?
Betona de positiva aspekterna av företaget. Det är alltid bra att undersöka företaget på djupet innan intervjun. Berätta lite om vad du kan om företagets omsättning, produkter, tjänster etc.

13. Vad vet du om företaget?
Du skulle bli förvånad över hur många sökande som dyker upp för intervjuer med väldigt lite eller ingen information om företaget. Det ger inget bra intryck. Det är därför viktigt att du samlar på dig information om företaget innan du kommer till intervjun. Ta reda på all information om bolagets aktie, omsättning, produkter etc.

14. Söker du även andra jobb för tillfället?
Säg ja, men lägg till: "Jag ger er första chansen"

15. Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer så här långt?
Använd den här frågan som en möjlighet att förklara din mest givande resultat. Berätta om betydande bidrag, teamprestation, unik kompetens, etc.

16. Hur bra är du på att prioritera?
Svara på denna fråga genom att säga hur du prioritera mellan angelägna och viktiga saker.

17. Vad motiverar dig att göra ditt bästa?
Detta är inte rätt tillfälle att säga pengar, även om det är det. Du skulle kunna motiveras av exempelvis erkännande för att du gjort ett bra jobb.

18. Vad tycker du om din chef?
Berätta om din chefs bra sidor. Även om du inte gillar din chef bör du absolut inte säga något negativt! Hitta istället något positivt.

19. När kan du börja jobba?

20. Berätta om dig själv
Detta är den vanligaste frågan. Var beredd att svara på denna fråga i cirka två minuter. Satsa på relevant fakta om din utbildning, karriär, arbetslivserfarenhet, färdigheter och personliga och yrkesmässiga liv. Glöm inte att svara kort och ärligt.

21. Varför tror du att det här jobbet passar dig?
Detta är din chans att bevisa att du är bäst för jobbet. Berätta om ytterligare erfarenheter och kvalifikationer du har som är relevanta för jobbet. Du kan också säga: "Jag skulle vilja ha en roll som ger mig en möjlighet att utvecklas."

22. Har du några frågor till mig?
Glöm inte att ställa en fråga, eftersom det visar att du är intresserad av detta arbete. Du exempelvis fråga något om företaget eller jobbet du söker. Vi har även sammanställt frågor att ställa som ger tips på frågor till intervjuaren.

© 2008-2021 Anstallningsintervju.se. Alla rättigheter förbehållna. Sekretesspolicy